Velkommen til Grahffse-Dahl. Denne bloggen vil ikke være politisk korrekt og heller ikke altfor alvorlig. Leseren for ta det for hva det er, en kombinasjon av et maksimum av ord,med et minimum av innhold. Den vil se på egne opplevelser samt andre hendelser med et skjevt blikk, forhåpentlig skrevet på probert riksmål.Vel bekomme.

søndag 20. mars 2011

Sommer - og vinterpriser, på strøm

Blogg on.
Jeg har nettopp mottatt strømregning for 2 måneder, og det var ingen hyggelig lesing. Det var nærmest en skrekkhistorie icenesatt av brødrene Grimm, og de var eksepsjonelt gode på den slags. Forskjellen er at når de fortalte eventyr er dette reelt. Jeg kunne ikke klype meg i armen å våkne opp fra en vond drøm, et mareritt i særklasse. Desverre. Dette var ingen fiksjon som forsvant når jeg våknet, men en håndfast regning som kom meg i hende fra kraftselskapet. De 2 siste regningene har tilsammen vært 2/3 av totalen for de forgagne år, og jeg fyrer atpåtil med gratis ved. Og selskapet har det offentlige som hovedaksjonær, som de fleste kraftverk har. Og regningen, den var ikke beskjeden. Totalprisen var på hele Kr.1,15 pr. KWH alt inkludert. Og det er dyrt i Norge. En stormakt, ikke i utstrekning eller militært, men i produksjon av energi. Vi kunne vært nesten selvforsynt dersom viljen hadde vært tilstedet. Men den er ikke det, og derfor har vi kommet i det uføret vi er. For det er skremmende at man i Norge 2011 skal tenke tanken om å rasjonere strømmen. Men det gjør politikerne, og det er de som har skylden for at vi har det slik. For situasjonen er faktisk politisk styrt og villet. Det er en politisk styrt kraftkrise. Og NVE og kraftselskapene varsler at sommerprisen i år vil være like høy som i vinter. Jeg tror faktisk på det når det offentlige varsler høye priser, for de skal jo selge kraft ut av landet også i sommer. Og da må vi forbrukere som er eiere av vannet betale gildet.
Det hele begynte for ca. 20 år siden, da energiloven ble vedtatt, trådte i kraft og det ble frislipp på kraft. Den gangen hadde vi faktisk overskudd, tenk hvilken herlig tanke å ha i dag, og vi hadde mulighet til å selge ut av overskuddet og tjene penger uten at prisene føk i været. De solgte unna vannet om våren og sommeren når det var naturlig å fylle magasinene. Kraftselskapene og eierene tjente store penger. Og de driver på samme måten den dag i dag. Problemet er at de siste årene har ikke magasinene fylt seg opp, og selv med fyllingsgrad under 80 % snurrer turbinene så vannet spruter. Hele året. Og penger tjener de. Og politikerne jubler. For de har aksjemajoriteten, og elsker lyden av andres penger. For de har alle som en satt profitten av vannet høyere enn å sikre landets energiforsynig. For det er vel ikke helt bra å være avhengig av andres velvilje for å få lys i lampene? Og hverken produsenter eller politikere tar ansvar for det, de bare skrur opp prisen og ber oss spare på strømmen. Politikerne kunne rett og slett forby eksport av kraft dersom fyllingsgraden i magasinene ikke var minst 80 % av kapasiteten. For de kan ikke unndra seg ansvaret for den nasjonale kraftforsyning.
Og så var det miljøvernerene. De må ta sin del av skylden, for de vil jo ikke bygge noen ting. Ikke vil de ha kjernekraft, ikke kull - eller gasskraftverk. Og legge noen nye elver i rør, det er fy fy. Men strøm, det skal de ha, og da bare den rene som kommer fra vannkraft. For de har jo en smart strømlinje som bare slipper igjennom vannkraften, og stenger ute strøm som er produsert av gass og kull fra kontinentet, og atomkraft fra Sverige. Miljøvernerene burde få strømtilførselen kuttet og fått utlevert noen parafilamper og en primus. Det hadde vært greit å la dem klare seg med det gjennom en kald vinter. Lav strømregning hadde de fått, men sansynligvis hadde de ønsket en endring i kraftproduksjonen velkommen.
Blogg off.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar