Velkommen til Grahffse-Dahl. Denne bloggen vil ikke være politisk korrekt og heller ikke altfor alvorlig. Leseren for ta det for hva det er, en kombinasjon av et maksimum av ord,med et minimum av innhold. Den vil se på egne opplevelser samt andre hendelser med et skjevt blikk, forhåpentlig skrevet på probert riksmål.Vel bekomme.

fredag 6. april 2012

Toll er tull og tullete toll

Blogg on.
Vi har vel alle kommet fra utlandet og følt at vi har noen løse sommerfugler i maven når vi skal igjennom tollen. Ikke fordi vi smugler meget eller har med forbudte varer, såkalt kontrabande, men fordi vi har akkurat det lille for meget som vi ikke vil at tolleren skal finne. At vi har tollere og grensekontroll er vel de fleste lovlydige enige om at vi skal ha. Og at tollerene på grensen gjør en god jobb, bortsett fra når de stopper meg, og muligens finner litt for meget sjokolade, eller flytende godsaker,? kan vi vel enes om. Derimot er det andre ting Tollvesenet er satt til å håndheve som ikke er like populært, og det er alle avgiftene som er fastsatt av avgiftskåte politikere, og er det ett produkt det er meget avgift på, så er det biler. Og det er disse avgiftene som p.t. irriterer meg.
Jeg har nettopp kjøpt meg ny bil, og det er jo en festlig foreteelse, bortsett fra avgiften. Og den mest asosiale avgiften er årsavgiften. I hvert fall hvis du kjøper ny bil i årsskiftet. Tar du ut en ny bil i desember, må du betale årsavgift for 6 mnd, selv om du henter den mellom jul og nyttår. Ennu verre blir det hvis du bestiller den i desember og henter den i uke 1 i januar. Da må du nemlig betale hel årsavgift for den gamle bilen, samt full årsavgift for den nye. Uten mulighet til å slippe. Det er en full vinn vinn situasjon, ikke for meg, men for staten. Det gis ingen avkortning dersom du overdrar bilen i uke 1 i januar mnd. Hadde jeg derimot kjørt til 20. mars og skrotet bilen den dagen, hadde jeg sluppet unna, og jeg hadde sluppet med å betale for 6 mnd. dersom jeg gjorde det samme til 20.juni. Men fordi jeg selger den, hversågod betal. Jeg mottok regning for den gamle i posten, mens den jeg kjøpte, måtte jeg ordne med selv, innen den 20. den påfølgende mnd. Og efter at jeg hadde betalt den nye, og det var registrert hos Tollvesenet, da mottok jeg regning på den. Dette minner meg om et humorinnslag med Arvid Nilssen; Han som eide båten, han som ikke eide båten og meg. Poltikerene har nemmelig bestemt at årsavgiften skal sendes til den som eier bilen, og ikke til forhandlere, og på den måten er det bare bileier som taper. Og hva er mest merkelig i disse datatider? De fikk raskt registrert at jeg hadde kjøpt ny bil, men tydeligvis ikke at jeg hadde solgt den gamle. Her er det ikke snakk om tullete tollere, det er avgiften som er tullete. Hvorfor har man ikke en like glidene og smidig overgang når man selger en bil som når man skroter den? Er det noen der ute som kan hjelpe meg med et fornuftig svar? Og hvis du kjøper ny bil senere på året? Du må forsatt betale for 2 biler fordi forhandleren ikke lenger har mulighet til å overføre betalt avgift til ny bil. Og til staten og politkerene: Gratulerer med en avgiftspolitikk som på lovlig måte plyndrer sine innbyggere. Til dere andre, GOD PÅSKE. Med eller uten bil.
Blogg off.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar