Velkommen til Grahffse-Dahl. Denne bloggen vil ikke være politisk korrekt og heller ikke altfor alvorlig. Leseren for ta det for hva det er, en kombinasjon av et maksimum av ord,med et minimum av innhold. Den vil se på egne opplevelser samt andre hendelser med et skjevt blikk, forhåpentlig skrevet på probert riksmål.Vel bekomme.

torsdag 11. november 2010

Var det verdt det?

Blogg On.
I dag er det Rememberance Day. Dagen da den ukjente soldat ble gravlagt i Triumfbuen og Westminster Abbey i 1920. Dagen da vesten ærer og minnes sine døde fra alle kriger. Britene har markert det i 10 dager allerede. De går med sine poppies, eller valmuer av papir på klærne, som et minne om de britiske soldater som pyntet uniformene sine med valmuer etter et grusomt slag under krigen 1914-1918. Den første verdenskrig, den store krigen. Den forferdelige krigen som slaktet millioner av soldater på begge sider, som la Europa øde. Krigen som skulle gjøre slutt på all krig. Og den begynte som en idiotkonflikt på Balkan, som så meget annet, og endte opp med at den gamle verden gikk under. Fire imperier raknet, det Russiske, Tyske, Østerrike-Ungarn og det Ottomanske.Kartet måtte tegnes om, bare for å bli justert tilbake til start 27 år senere.
Det var den første mekaniske krig, med motoriserte manøverelementer. Og det begynte bra, spesielt for tyskerne. De rykket raskt frem med jernbanen så langt den gikk, og der den stoppet, gravde de seg ned. Fronten ble stående der hele krigen, bare justert litt frem og tilbake. Den første måneden av krigen hadde over en million vervet seg på begge sider, de dro smilende og syngende til fronten,bare for å bli slaktet ned av maskingeværene i første stormanngrep. Overlevde man de første ukene, var man for veteran å regne. Og generalene hadde løsningen. Vi nærmer oss  ett gjennombrudd,sa generalene. La oss bare få noen nye armekorps, slik at vi kan slå enn kile inn i fiendens linjer. Slik holdt de på gjennom hele krigen, Det eneste de oppnådde var å telle flere døde, Ved Arras, Ypres og Somme kunne det være over 100.000 døde pr slag. Og det på bare en dag. Krigstrettheten meldte seg på begge sider, mest på den Tyske. Ingen av partene hadde vunnet noen ting. Ingen militær seier var vunnet. Da våpenhvilen ble undertegnet 11 november 1918 i en togvogn utenfor Paris, var allerede grunnlaget for den neste krigen lagt, og den kom i 1939.
Hva ser vi i dag av ting som ble innført under den store krigen? Og da tenker jeg ikke på fly og stridsvogner. Vi må stå opp en time tidligere, 6 måneder hvert år. Sommertid kalles det, og ble innført i England under 1.verdenskrig. Den har vært standhaftig og holdt seg siden. Den er det eneste vi i dag kan se som en følge av krigen. Til og med lukking av puber i lunchtiden i England er borte. For dette døde over 8.5 millioner mennesker, og over 21 millioner ble såret.
Var det verdt det?
Blogg off

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar